Puslapiai

2011 m. lapkričio 1 d., antradienis

Kviečiu puodeliui kavos, arba obuolių pyrago įžanginė istorija

Kažkada kažkas seniai seniai manęs paklausė, ką labiausiai mėgstu kramsnoti gurkšnojant kavą?.. Nė nedvejodama tada atsakiau: knygą ir silkę. Skonis nepasikeitė iki šiol, nors ne vieneri metai pralėkė... Dabar derėtų kelis kartus giliai ir nostalgiškai atsidusti... Bet mat juos šunys, yra vis viltis, jog bus dar tų metų! O kad neprailgtų laukimas, vis kiekvieną dieną stengiuosi kuo teigiamu užsiimti: pafotografuoti, parašinėti, paskaitinėti, pamezginėti, pasiuvinėti, pakepinėti, pa... , žinoma, kai lieka laiko nuo buvimo mama, žmona ir kitokio pobūdžio švietėja :).
Tikrai nesu super duper virėja ar kepėja. Oi, toli man iki tokios kvakvalifikacijos. Tik sau ir savo malonumui. Na, dar draugams, jei nepabūgsta atlėkt ten, kur siaučia du džigitai (o jie siaučia!). Ir kad nereiktų rašyti ant popieriaus ko, kiek dėjau ir kaip dariau patikusį viralą, galės čia atlėkt ir paskaitinėt. O gal dar ir kitiems bus įdomu (žinau, naivi aš tuo klausimu :) )...
Šiandien mažėlis atitįsė V.V.Landsbergio knygutę "Obuolių pasakos". Pavartyti, pasidžiaugti iliustracijomis ir M raidės paieškoti, o man galvon mintis - obuoliai ant palangės jau ne pirmos jaunystės!
Kepu obuolių pyragą. Iš seno seno mamos sąsiuvinio (nors visai neseniai kažkur panašų buvau aptikusi ir interneto platybėse.)
Sumetu plakti 3 kiaušinių trynius ir 5 šaukštus su kaupu cukraus. Kai išsisuka iki baltumo, sudedu kitus produktus: 200 g kambario temperatūros sviestą, 9 kupinus šaukštus (apie 250g) miltų, šaukštelį (arbatai maišyti :) ) vanilinio cukraus, kepimo miltelių, mažiuką žiupsniuką druskos (mama jos net į pienišką saldžią sriubą dėdavo - skoniui pagerinti). Kai viskas suminkyta į vienalytę masę, nedidelį gabaliuką tešlos atskiriu (tam labai praverčia jau sunaudoto tešlai sviesto pakelio popierėlis - suvynioti tešlą) ir į šaldiklį. Kitą, didžiąją dalį, paskirstau ant formos. Naudoju silikoninę (išmatavimų nepamenu, gal apie 25 cm skersmens). Ant jos gabaliukais supjaustau 3-5 obuolius. Čia priklauso, kiek reanimuoti jų reikia :). Kol pjaustau obuolius - uždedu plakti likusius kiaušinių baltymus su 2 šaukštais cukraus. Kai baltymai išsiplaka iki standžių putų, pilu ant obuolių. Ištraukiu iš šaldiklio pašalusią tešlą ir užtarkuoju ant viršaus. Orkaitėn (apie 180 laipsnių) ir kepu tol, kol parausvėja viršutinis sluoksnis (apie 40 min.)


Jis trapus, tad palaukti, kol jis pravės - verta. Mano džigitai jį su pienu greit realizuoja.


Tinka ir prie kavos puodelio... arba arbatos ;)

Tešlai:
3 tryniai
200g minkšto sviesto
5 kupini šaukštai cukraus
9 kupini šaukštai miltų (apie 250g)
a.š. vanilinio cukraus
a.š.kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

3-5 obuoliai

3 baltymai
2 šaukštai cukraus

2 komentarai:

  1. Ar galima uzsiprašyti į svečius? Siaučiančiųjų nebijau :D O jei rimtai, reik pabandyti, nes nepirmos jaunystės obuoliu guli ir pas mane, o tas pats obuolių piragas jau pabodo:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Agne, visad prašom. O pyragėlis man tikrai patinka šitas. Aišku, dėl skonio nesiginčijama :)Laima

    AtsakytiPanaikinti