Puslapiai

2011 m. lapkričio 8 d., antradienis

Plikyta duona, arba duonos nuotykiai gėlių vazonėlyje



Kas yra duona mūsų gyvenime ir koks jos vaidmuo, manau, pasakoti nereikia. Tik XXI amžiuje parduotuvėse nelabai gali rasti duonos, kurios sudėtyje nefigūruotų E šioks ar E anoks. Greičiausiai todėl, nereta šeimininkė kepa savo duoną. Viena orkaitėj, kita duonkepėj, viena metalinėj formoj, kita silikoninėj... Aš kepu orkaitėj ir gėlių moliniame vazonėlyje. Kodėl? Ogi todėl, kad patinka, kaip iškepa duona, koks jos skonis, ir svarbiausia - nepridega apačia, jei yra problemos su orkaitės apačios degimu... Mano senutė orkaitė, caro Riuriko laikų, tad ieškau išeities. Receptas elementarus, paprastutės plikytos duonos, bet ne prastos.

P.S. Pradinis įrašas darytas specialiai Eitnės portalui.
***
Būtinas raugas. Tam yra pažįstami, kaimynai, bičiuliai, galų gale - galima susisiekti ir su manimi :).

Plikinys
2 puodeliai miltų (paprastas, standartinis puodukas, apie 200ml)
2 šaukštai kmynų
2 a. šaukšteliai druskos
1 šaukštas cukraus
1,5 l verdančio vandens

Visus sausus produktus sudėti į indą ir užplikyti verdančiu vandeniu. Atvėsinti plikinį iki kambario temperatūros ir įdėti raugą. Uždengti skepeta ir palikti 48 val.

Po 48 valandų, į plikinį įpilame 0,5 puodelio cukraus. Išmaišome ir į sandarų indą atidedame raugą (Laikome šaldytuve, sako, kad iki 2 savaičių, nors man teko palaikyti ir ilgiau - išsilaikė). Nepamirštame atidėti raugo! Panašiai 2/3 puodelio. Įpilame 8 puodelius miltų ir viską gerai išminkome. Šitą masę dedame į iš anksto paruoštus vazonėlius ir paliekame šiltoje vietoje pakilti tešlą dar 8 val.





Po to kepti vidutinio karštumo orkaitėje, kol viršuje susiformuoja ruda pluta.



Mano senukėje orkaitėje, primažinus ugnį ant beveik minimumo, iškepa per 1 val.

Vazonėlių paruošimas
Nusipirkti naujus gėlių vazonėlius! Mano 15 cm skersmens. Kruopščiai nuplauti ir palikti vandenyje kokiam pusdieniui, kad įmirktų. Ištepame sviestu ir pabarstome miltais. Mirkymo procesas reikalingas tik visiškai naujiems. Pakartotinai kišamiems orkaitėn - nereikia. Beje, būtent sviestu tepame, nes juo patepus po kelių kepimų nesuprastėja vazonėlių kokybė, o aliejumi patepus - pastarasis įsigeria į molį. Po kelių kepimų vazonėlis jau įgauna ne kokį kvapą.

Čia standartinė duonelė. Aš kepu ir tokią, ir su saulėgrąžomis, sezamo, moliūgo sėklomis, riešutais. Priedus dedame pagal norą ir skonį. Jei dedu sezamo, moliūgo sėklų ir saulėgrąžų mišinį - jo gaunasi apie 1/2 puodelio.

p.s. Iš šio kiekio iškepa du vazonėliai :)

2 komentarai:

  1. Nelabai supratau klausimo... Duonos raugas: miltų, vandens ir bakterijų "draugija".

    AtsakytiPanaikinti