Puslapiai

2012 m. sausio 3 d., antradienis

Bigosas. Lenkiškas patiekalas pagal Memelio skonį.



Nemoku pagaminti šventėms tiek maisto, kad jo neliktų. Vis atrodo, kad to norisi, ano, o dar ir šis patiekalas būt gerai... Taip po švenčių lieka visokio gėrio, kurio jau nebesinori valgyti, bet ir gaila išmesti. Sumąsčiau, jog yra patiekalas, lenkiškas, kuris gaminamas būtent iš to, kas liko po švenčių. Bigosas. Tiesa, jo virimui reikia suplanuoti mažiausiai dvi dienas. Lenkiškas bigosas, kiek interneto platybėse radau informacijos, verdamas tris dienas, bet aš pritaikiau memeliškam tempui - viriau dvi.
Pirma diena
Viename puode užkaičiau su trupučiu vandens raugintus kopūstus. Ten pat sudėjau kvapiuosius pipirus ir lauro lapus. Virė ant lengvos ugnies. Kitame puode - švieži smulkiai pjaustyti kopūstai (su trupučiu vandens) bei rūkyta mėsytė, dešra pasitroškino ant silpnos ugnies apie valandą. Kol troškinasi atskiruose puoduose kopūstai, jei norim sunaudoti kokią žalią mėsytę - apkepinam keptuvėje ir suverčiam į raugintus kopūstus. Po to viską krūvon, pridėjau kmynų, mažais gabaliukais susmulkintą virtą mėsą - kas liko po švenčių (antiena, kiauliena, vištiena) ir dar pakaitinau apie 15 min. Aš šįkart kaitinau apie pusvalandį. Ir visas šis gėris išnešamas į šaltąją: balkonas, jei žiema, šaldytuvas. Nereikia bijoti, jog balkone ar kitoj šaltoj vietoj bigosas gali sušalti į ledą! Patyrusi šeimininkė sakė, jog net skaniau gaunasi!
Antra diena
Į vėl užkaistus troškintis kopūstus sudedame likusius produktus: apvirtus džiovintus grybus (aš jų nedėjau šįkart), pieniškas dešreles, slyvas, apkepintus aliejuje smulkintus svogūnus, druską, pipirus, cukrų. Pabaigoj, tai yra, po 4 valandų troškinimo, supyliau vyną. Ir dar patroškinau :)
Manau, kiek šeimininkių - tiek bigosų, kiek švenčių - tiek skonių. Nes nežinai, ko liks ir iš kokių kas liko po švenčių kąsnių teks gaminti.



1,5 kg kopūstų (pusė šviežių, pusė raugintų)
1 kg mėsos (kuo įvairesnės - tuo geriau: virta, kepta, dešrigalis... BEt būtinai reikia gabalėlių rūkytos - skoniui!)
50 gr. džiovintų grybų
2 dideli svogūnai
20 džiovintų slyvų be kauliukų (smulkintų)
1/2 taurės raudonojo sauso vyno
4-5 kvapnieji pipirai
1-2 lauro lapai
kmynai
druska, pipirai, cukrus
Įkvėpimas čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą