Puslapiai

2011 m. lapkričio 5 d., šeštadienis

Barščiai, arba apie tai, jei tada būčiau radus...

Cha, juokinga - barščiai! Lyg kas jų nemokėtų virti! Sudedi katilan mėsą (man skaniausiai šonkauliukai), vandens tiek, kiek sriubos norisi. Palauki, kol užvirs - nugraibai putas, pagardini druska, įdedi svogūno galvą (nepjaustau, visą dedu, nes mėsai išvirus išgriebiu), kelis lauro lapus, pipirų. Palauki, kol mėsa išverda (su šakute bakstelėjus ji minkšta būna :) ), sudedi keletą kubeliais pjaustytų bulvių (jei noras yra - tarkuotos morkytės), vėl palauki, kol atverda, sudedi marinuotus burokėlius ir dar apie 20 min. paverdi. Na, mėgstu, kad bulvės būtų patižę, burokėliai gerai išvirę. Paprasta kaip du kart du! Virusiam, bet ne pirmą kartą gavusiam paliepimą - išvirk barščius!
Pamenu, kai mama išskubėdama kažko kažkur kažkokiais reikalais paprašė išvirti juos, nes tėtis grįšiąs pietų, o ji negalinti neišeiti. Nepamenu, kurios klasės knygas tada graužiau, bet tikrai ne pačių vyriausių. Mama pasakė, bet greit! Bandyk nebandęs įsiminti... Šokas prie puodo buvo nemažas: ką dabar dėt? ar jau dabar? kaip tėtis valgys tokį mano marmalą?! Dabar juokas ima, bet tada...
Turiu pasidžiaugti, jog mano žmogus MOKA virti barščius. Jau be užrašų ar pamokymų! Ir jau tikrai ne vieną burokėlių sriubą išvirė :) . Teko praeitais metais išmokti. Man darban, o jis su mažuoju namie pasiliko. Reikia sriubos: parašiau, surašiau ant popierėlio, bet ne vieno skambučio sulaukiau iki rezultato :).
Visai gardūs barščiai buvo. Gal todėl, kad pačiai nereikėjo virti.. sąlygiškai :) .



Beje, nors ir ne sultinys, bet man skanu prie burokėlių sriubos ir kokį skrebutį su sūriu sugraužt. Ir vietoj grietinės - tepamo varškės sūrelio šaukštą įdrėbt. Aišku, nepamirštu krapų - šviežūs ar šaldyti - visokie tinka.

Apie 0,5 kg šonkauliukų
3-4 bulvės
0,5 l burokėlių marinuotų
svogūnas, lauro lapai keli
pipirai, druska (pagal skonį)
galim ir morką tarkuotą įdėti
/jei burokėliuose trūksta rūgštumo - įspaudžiu citrinos sulčių baigiant virt, kad bulvės nesukietėtų/

Grietinės arba tepamo varškės sūrelio
krapų

Prancūziškas batonas
lydytas tarkuotas sūris
(supjaustyti batoną, apkepti iš abiejų pusių ir baigiant apkept - sūrio užberti.)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą